Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7 – Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Exercise

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7, "Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate," have been meticulously crafted by our team of subject matter experts to facilitate students in their exam preparations. These resources encompass solutions for all the in-text and exercise questions found in the NCERT Class 7 Science textbooks.

Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate

Question 1 :

Name the elements that determine the weather of a place.

 

Answer :

Temperature, humidity, rainfall and wind are the elements that determine the weather of a place.


Question 2 :

Which of the two changes frequently, weather or climate?

 

Answer :

Weather changes frequently but not climate.

 


Question 3 :

How do elephants living in the tropical rainforest adapt themselves?

 

Answer :

Following are the adaptation of elephants in rainforests:

 

  • They use the trunk as the nose to have a strong sense of smell.

 

  • The trunk is also used to pick up food.

 

  • They have modified teeth that tear the bark of trees, which is food for elephants

 

  • The large ears of elephants help them to hear even very soft sounds.

 

  • Ears help elephants to keep cool in the hot and humid climate of the rainforest.

 


Question 4 :

When are the maximum and minimum temperatures likely to occur during the day?

 

Answer :

Maximum temperature occurs during day time, afternoon to be precise, whereas minimum temperature occurs early in the morning.

 


Question 5 :

Fill in the blanks.

 

(i) The average weather taken over a long time is called ___________.

 

(ii) A place receives very little rainfall, and the temperature is high throughout the year, the climate of that place will be ___________ and ___________ .

 

(iii) The two regions of the earth with extreme climatic conditions are ___________ and __________.

 

Answer :

(i) The average weather taken over a long time is called climate.

 

(ii) A place receives very little rainfall, and the temperature is high throughout the year, the climate of that place will be hot and dry.

 

(iii) The two regions of the earth with extreme climatic conditions are the polar region and the tropical region.

 


Question 6 :

Indicate the type of climate of the following areas.

 

(a) Jammu and Kashmir: _________________________________

 

(b) Kerala: ____________________________________________

 

(c) Rajasthan: __________________________________________

 

(d) North-east India: _____________________________________

 

Answer :

(a) Jammu and Kashmir: Moderately hot and wet

 

(b) Kerala: Hot and wet

 

(c) Rajasthan: Hot and dry

 

(d) North-east India: Wet

 


Question 7 :

6. Following are some of the characteristics of animals:

 

(i) Diets heavy on fruits

 

(ii) White fur

 

(iii) Need to migrate

 

(iv) Loud voice

 

(v) Sticky pads on feet

 

(vi) Layer of fat under skin

 

(vii) Wide and large paws

 

(viii) Bright colours

 

(ix) Strong tails

 

 (x) Long and large beak

 

For each characteristic, indicate whether it is an adaptation for tropical rainforests or polar regions. Do you think that some of these characteristics can be adapted for both regions?

 

Answer :

(i) Diets heavy on fruits – Tropical rainforests

 

(ii) White fur – Polar regions

 

(iii) Need to migrate – Polar regions

 

(iv) Loud voice – Tropical rainforests

 

(v) Sticky pads on feet – Tropical rainforests

 

(vi) The layer of fat under skin – Polar regions

 

(vii) Wide and large paws – Polar regions

 

(viii) Bright colours – Tropical rainforests

 

(ix) Strong tails – Tropical rainforests

 

(x) Long and large beak – Tropical rainforests

 


Question 8 :

Explain, with examples, why we find animals of certain kind living in particular climatic conditions.

 

Answer :

Animals are adapted to survive in the conditions in which they live. Animals living in a very cold and hot climate must possess special features to protect themselves against extreme cold or heat.

Example: Polar bears have white fur so that they are not easily visible in the snowy white background. It protects them from their predators. It also helps them in catching their prey. To protect them from extreme cold, they have two thick layers of fur. They also have a layer of fat under their skin. In fact, they are so well-insulated that they have to move slowly and often rest to avoid getting overheated.

Similarly, in rainforests, the Red-eyed frog has developed sticky pads on its feet to help it climb the trees on which it lives.

 


Question 9 :

10. A carnivore with stripes on its body moves very fast while catching its prey. It is likely to be found in

 

(i) polar regions

 

 (ii) deserts

 

(iii) oceans

 

(iv) tropical rainforests

 

Answer :

 (iv) tropical rainforests.


Question 10 :

Which features adapt polar bears to live in an extremely cold climate?

 

(i) A white fur, fat below skin, keen sense of smell.

 

(ii) Thin skin, large eyes, a white fur.

 

(iii) A long tail, strong claws, white large paws.

 

(iv) White body, paws for swimming, gills for respiration.

 

Answer :

(i) A white fur, fat below skin, keen sense of smell.

 


Question 11 :

Which option best describes a tropical region?

 

(i) hot and humid

 

(ii) moderate temperature, heavy rainfall

 

(iii) cold and humid

 

(iv) hot and dry

 

Answer :

(i) hot and humid.

 


Question 12 :

The tropical rainforest has a large population of animals. Explain why it is so.

 

Answer :

Hot and humid temperature and continuous rainfall in the tropical rainforest suit the survival of many animals; hence, the tropical rainforest has a large population of animals.

 


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation