Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for English Class 8 Chapter 10: The Great Stone Face - II

Orchids provides comprehensive NCERT Solutions for Class 8 English Chapter 10, "The Great Stone Face - II." This chapter introduces you to "Stone Face 2" and offers a variety of questions and answers to aid in your preparation. Orchids offers complete NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 10, "The Great Stone Face - II," available in different formats, including PDF for download and preparation. You can access the PDF format on our website and download it for your convenience. Our solutions-based approach for Honeydew Class 8 Chapter 10 helps you effectively answer questions and prepare for the exam. The NCERT Solutions serve as valuable tools for exam preparation and revision. Download NCERT Solutions for Class 8 English Chapter 10, "The Great Stone Face - II," and enhance your exam readiness.

Comprehension Check

Question 1 :

Write ‘True’ or ‘False’ against each of the following statements.

  1. Ernest’s words reminded people of the wise old sayings. 

  1. Total strangers from far away, who visited Ernest in the valley, found his face familiar. 

  1. The Great Stone Face confirmed Ernest’s view that the poet could be worthy of its likeness. 

  1. When Ernest and the poet met, they respected and admired each other equally. 

  1. The poet along with Ernest addressed the inhabitants of the valley. 

  1. The poet realized that Ernest’s thoughts were far nobler than his own verses. 

 

Answer :

  1. True
  2. True
  3. False
  4. True
  5. FAlse
  6. True


Working with Text

Question 1 :

What did the poet himself say about his thoughts and poems?

 

Answer :

According to the poet, Ernest could listen to the outlying thoughts of a heavenly song in his thoughts. The poet however also felt that his own life has not been in correlation with his thoughts. His grand dreams had only been dreams. He doubted his own faith in his thoughts sometimes.

 


Question 2 :

What made the poet proclaim Ernest was the Stone Face?

 

Answer :

The poet saw Ernest while he was talking to his audience and observed that his words were kind, powerful and came from the depth of his heart and mind. He felt that Ernest’s life and character was even more noble than any of the poetry he had ever written. The poet observed many similarities between the misty white clouds around the Stone Face and the white hair around Ernest’s brow. This made him proclaim that Ernest was the Stone Face.

 


Question 3 :

(i) Who, by common consent, turned out to be like the Great Stone Face?

 

(ii) Did Ernest believe that the old prophecy had come true? What did he say about it?

 

Answer :

 (i).  Ernest turns out to be like the Great Stone Face because he looked gentle, kind and humble like the Great Stone Face.

 (ii).  Ernest did not believe that the prophecy had come true and that he resembled the Great Stone Face. Everyone else believed in the likeness that he had with the Stone Face but Ernest still hoped that some other person who would be better and wiser than him would come and bear a resemblance with the Stone Face.

 


Question 4 :

  How was Ernest different from others in the valley?

 

Answer :

 Ernest was a really humble personality who was known by people. He was a hard-working and thoughtful person. With him growing older, he became a well known person of the valley. College professors and men from far away cities used to come to meet him. Earnest used to talk with those people with utmost humbleness and sincerity. He spoke with them with an open heart. He lived his life very selflessly and did many good deeds. The reality of his life reflected very clearly on the words that he spoke and so they came out very impactful and from the depth of his heart. His face used to brighten up while talking to his audience, which made him different from other people in the valley.

 


Question 5 :
undefined
Answer :


Question 6 :

Why did Ernest think the poet was like the Stone Face?

 

Answer :

The poet’s songs were written with resilient thoughts. His poetry touched Ernest as well. He used to read the poet’s poems and his songs at the end of his day. Ernest met the poet, he found him gentle, humble and kind. It seemed like even the Great Stone Face was leaning forward to listen to the poet talk. This is what made Ernest think that the poet resembled the Stone Face.

 


Question 7 :

 Write ‘Ernest’ or ‘Poet’, against each statement below.

a. There was a gap between his life and his words.

b. His words had the power of truth as they agreed with his thoughts.

c. His words were as soothing as a heavenly song but only as useful as a vague dream.

d. His thoughts were worthy.

e. Whatever he said was the truth itself.

f. His poems were noble.

g. His life was nobler than all the poems.

h. He lacked faith in his own thoughts.

i. His thoughts had power as they agreed with the life he lived.

j. Greatness lies in truth. Truth is best expressed in one’s actions. He was truthful, therefore he was great.

 

Answer :

a. Poet

b. Ernest

c. Poet

d. Ernest

e. Ernest

f. Poet

g. Ernest

h. Poet

i. Ernest

j.  Ernest


Working With Language

Question 1 :

Complete these pieces of conversation using will or going to with the verbs given.

1. Rani : Why are you turning on the radio? 

           Ravi : I _______________ (listen) to the news.

 

2. Rani : Oh, I can’t buy this book. I have no money.

            Ravi : Don’t worry. I __________ (lend) you some.

3. Rani : Look at those dark clouds.

Ravi : I think it's ________(rain).

 

4. Rani: What shall we have for dinner?

Ravi : I can’t decide.

Rani : Make up your mind.

Ravi : All right, then. We ________(have) fried rice and dry beans.

 

5. Rani : Why are you filling the kettle with water?

Ravi : I _______________(make) coffee.

 

6. Rani: We need some bread and butter for breakfast.

Ravi : All right. I ________ (go) to the bakery and get some.

(Before he goes out, Ravi talks to their father.)

Ravi : I ______________(get) some bread and butter. Do you want anything from the bakery?

Father : Yes, I want some salt biscuits.

Ravi : Fine, I ____________(get) you a packet.

 

Answer :

1. am going to listen 

 

2. will lend 

 

3. It's going to rain.

 

4. will have

 

5. am going to make

 

6.

  • will go

  • am going to get some

  • will get

 


Question 2 :

Mark the meaning that best fits the word or a phrase in the story.

1. (sun) going down

a. becoming smaller

b. weakening

c.setting

 

2. Brightening

a. making (it) look bright and cheerful

b. lending (it) a special glow

c. causing (it) to appear hopeful

 

3. Spacious

a. lonely and wild

b. big and wide

c. special and important

 

4. Prophecy

a. proverb

b. prediction

c. rumour

 

5. Marvelous

a. wonderful

b. surprising

c. shocking

 

6. Proclaim

a. reveal

b. declare

c. shout

 

7. Cease

a. happen

b. stop

c. remain

 

8. (a night’s) shelter

a. stay

b. safety

c. hospitality

 

9. Gazed

a. wandered about

b. stared at

c. thought of

 

10. Took on (an expression)

a. challenged

b. resembled

c. assumed

Answer :

1 . c. setting

 

 

2 . b. lending (it) a special glow

 

 

3 . b.big and wide

 

 

4 . b.prediction

 

 

5 . a.wonderful

 

 

6 . b.declare

 

 

7 . b.stop

 

 

8 . a.stay

 

 

9 .b.stared at

 

 

10 . c.assumed


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation